Информация за интерактивната телевизия:

Как се ползва Timeshift

Таймшифтът позволява на потребителя да се връща назад във времето за каналите, за които тази функция е пусната, както и да сваля на USB-диск записани предавания.

Тези канали са маркирани с икона "часовник".

Различните канали се пазят за различен интервал от време между 72 и  24 часа.

Съществуват два начина за използване на таймшифт:

Пауза и превъртане в режим "цял екран":

Докато гледате телевизия на цял екран, можете да натиснете бутон "Пауза" на дистанционното, за да спрете предаването в избран от вас момент, или бутон "Назад" за да се върнете назад във времето. При натискането на бутон "Назад" или "Напред", се появява информационна лента с изписан час. Докато лентата е на екрана, можете с цифрите от дистанционното да въведете точен час, до който искате да се върнете - например ако въведете 203015 ще се позиционирате в 20 часа, 30 минути и 15 секунди.

Списък със записани предавания:

Трябва да сте в режим "малък екран", в който в десния край на екрана се вижда телевизията, а в левия - списък с каналите:

Режим "Малък екран"

От този режим със стрелка надясно влизате в програмата на избрания канал, а с бутон "Info" - в графичната програма. И в двата случая принципът на работа е еднакъв.  Предаванията, които могат да се гледат или записват, са отбелязани с оранжева точка над цифрите, показващи часа. Избраното предаване се пуска с бутон "OK", или се записва на USB-диск с жълтия бутон "Свали".

Програмата на един конкретен канал - влез тук със стрелка надясно

Графична програма - влез тук с бутон "Info"

Как се изпраща SMS до телевизор

Идеалният начин да напомните на детето, че трябва да си напише домашното или да споделите някоя важна новина с ваш познат.

Изпратете SMS на номер 1723 (30 стотинки с ДДС), започващ с думата txtivi и със следното съдържание:

txtivi NOMER tekst na saobshtenieto

където NOMER е номерът на устройството или неговият MAC-адрес.

Пример за SMS на номер 1723:

txtivi 1234 pusni si Novinite, davat neshto vazhno!

txtivi 00:1A:79:AB:CD:EF iadeneto e v hladilnika, ne zabraviaj da go priberesh pak tam

Ако не знаете кой е номерът на някое устройство, изпратете SMS като въведете MAC-адреса вместо NOMER, а в отговора ще получите потребителския му номер. Следващия път можете да използвате този кратък номер вместо дългия MAC адрес. MAC-адресът има следния вид: "00:1A:79:AB:CD:EF" и можете да го видите в менюто Настройки / Информация за устройството или на етикета върху кутията.

Не се поддържат SMS-и на кирилица! Получаването на съобщението може да отнеме до 5 минути.

Заключени програми

Програмите за възрастни са изнесени в отделна секция, която е заключена с парола за родителски контрол.

Първоначално паролата е 0000. Моля, сменете я от меню "Настройки"

Освен каналите в секция "за възрастни", можете да заключите произволен друг канал. Отидете върху него в режим "малък екран" и натиснете бутона "App" на дистанционното. Въведете паролата. Пред името ще се появи знак "катинар" и в този канал ще може да се влиза само с парола. За да отмените заключването, натиснете отново бутона "App".

Заключените канали не могат да се превключват с бутоните "+" и "-", те могат да се избрат само от режим "малък екран".

Инструкция за първоначална настройка

Ако устройството е закупено от нас, ние ще го настроим предварително. Но ако разполагате с устройство, закупено от другаде, трябва да го настроите за работа в нашата мрежа. Вижте как в страницата "Инструкция за първоначална настройка"

 

Информация за кабелната телевизия:

Настройки за кабелна телевизия

За да настроите вашият телевизионен приемник към кабелната телевизия на tivi.bg, посетете страницата "Настройки за кабелна телевизия"

Как се ползва Timeshift в кабелната?

Да, правилно сте разбрали - нашата кабелна телевизия има възможност за връщане назад и гледане на отминали предавания.

За целта е нужно да имате телевизор, който поддържа стандарта HbbTV, обикновено отбелязван с червен бутон и с това лого:

File:Hbbtv-logo source.png - Wikimedia Commons

Телевизорът трябва да е свързан и към Интернет, без значение през нас или през друг доставчик. Практически всички телевизори с кабелна или безжична връзка към Интернет поддържат HbbTV, даже ако не са "смарт".

В менюто за избиране на отминало предаване се влиза с натискане на червения бутон на дистанцонното, със същия бутон се връщате обратно.

Заключени и кодирани програми

Някои от програмите са кодирани и за тяхното гледане е нужен или CA модул, който се поставя в телевизора, или външен декодер (set-top-box).

Модулът автоматично ще декодира програмите, включени във вашия пакет.

Някои от каналите са допълнително защитени с ПИН-код. Първоначално ПИН-кодът е "0000". Можете да го смените от менюто за настройка на CA модула в телевизора. Ако забравите ПИН-кода, обадете се на вашият оператор.

Настройки на картината

Фабричният режим на телевизорите обичайно е настроен да привлича вниманието в магазина. Цветовете са ярки, контрастът е засилен, ръбовете (границите между обектите) са подчертани. Този режим не е естествен и в действителност разваля, често значително, качеството на картината.

При цифрова телевизия няма нужда да се изчистват шумове и картината да се подобрява. Ако нейното качество ви изглежда ниско, това е заради ниската резолюция. Не всички канали са в HD, а всички опити за "подобряване" и "изчистване" ще премахнат детайлите от стандартната резолюция и ще я развалят допълнително. Изберете потребителски режим на картината и изключете напълно опциите за подтискане на шум. Обичайно са две или три. Динамичният контраст също разваля качеството - изберете най-ниската негова степен, при която картината ви изглежда добре. Единственото подобряване, което си заслужава да остане включено, е това на движението (честотата на кадрите). За този параметър препоръчваме режим "плавно", но може да изберете и режим "ясно".