Ние нямаме нищо против потребителя да използва платформа, която е най-удобна за него, но моля имайте предвид, че използването на услугата с устройство и софтуер, различно от MAG, е неофициално и е на Ваш риск. TiVi.bg не оказва техническа подръжка, помощ при инсталирането, отстраняване на проблеми с настройките и не гарантира работоспособността или качеството при използване на Kodi, Android, смарт-телевизор, емулатор и др.

Вижте по-долу секциите „Качество на картината“ и „MAG спрямо Kodi“


За да гледате телевизия без специализираното устройство MAG, трябва да инсталирате софтуера от https://kodi.tv

 

ВНИМАНИЕ! Услугата засега не работи с версия 17 поради бъг в Kodi (отваря стриймовете по два пъти). Има две възможни решения:
1. Ползвайте версия 16 (може да се свали от тук) или друг софтуер с поддръжка на M3U (например VLC).
2. Инсталирайте си добавката „TVBG PVR Backend“ от „БГ Репо“ (инструкции тук)

 

След инсталирането на софтуера, трябва да се активира фукнцията за телевизия (Live TV) и да се инсталира PVR IPTV Simple Client. Примерни инструкции как става това има посочени тук: https://seo-michael.co.uk/how-to-setup-livetv-pvr-simple-xbmc-kodi/

За M3U Play List URL се въвежда:

http://cdn.tivi.bg/m/AA:BB:CC:DD:EE:FF

За XMLTV URL в EPG setings се въвежда

http://cdn.tivi.bg/x/AA:BB:CC:DD:EE:FF

Където AA:BB:CC:DD:EE:FF е MAC-адресът, с който е регистриран акаунта. Не използвайте един и същ MAC адрес на две устройства (дори ако не е едновременно) – ще бъде блокиран от системата. Всяко отделно устройство трябва да има различен MAC адрес.

Не записвайте плейлистата като файл. Задавайте я задължително с горния адрес и оставете Kodi да я сваля всеки път. Услугата няма да работи, ако плейлистата се задава като файл, а не като уеб-адрес.

ВАЖНО: не пропускайте следващите опции – без тях програмата няма да се опреснява, а каналите може да показват „решетка“:

1. В System / Add-ons [My Addons / PVR clients] / PVR IPTV Simple Client / Configure:

1.1 В  General има опция Cache m3u at local storage (точно под M3U Play List URL) – трябва да е ИЗКЛЮЧЕНА.
1.2 В  EPG Settings има опция Cache XMLTV at local storage (точно под XMLTV URL) – трябва да е ИЗКЛЮЧЕНА.

2. В System / TV / Settings Level изберете Expert.

2.1 Тогава в Guide ще се появи опция „Don’t cache in local database„. Тази опция трябва да е ВКЛЮЧЕНА. Уверете се, че Update interval не е по-голям от 120.Качеството на картината с Kodi, емулатор или всякакъв друг софтуерен плейър, пуснат върху устройство, което няма специализиран чип за телевизия, най-вероятно няма да е перфектно. Препоръчваме ви сами да сравните качеството на картината, но междувременно ето каква е технологичната причина.

Телевизиите, за разлика от киното или DVD/Blu-ray, не излъчват 25 кадъра в секунда, а 50 полу-кадъра. В единия полукадър са само четните редове, в следващия - само нечетните. Сглобяването на двата полукадъра в един не е толкова лесно, тъй като те се разминават във времето още със самото заснемане от телевизионната камера. Ако движещ се предмет в единия полукадър е на едно място, в следващия той вече се е преместил. Ако двата полу-кадъра просто се покажат един след друг,  се получава ефектът "гребен" или "назъбване".

deinterlacing

Този процес се нарича deinterlacing - повече подробности за него може да намерите тук.  Ако картината ви излиза "на гребен" или "назъбена", вашият плейър не поддържа deinterlacing. Това не е дефект на стрийма, а недостатък на устройството и/или софтуера.

Съпътстващ проблем е т.нар. upscale - увеличаването на картината на SD телевизията до размера на екрана на вашия телевизор. Това увеличаване трябва да става едновременно с деинтерлейсинга, защото в противен случай (ако се направят по отделно), диагоналните линии стават "на стълба".

Upscale преди deinterlace:

Без deinterlace:

Правилно:

Самите алгоритми за upscale в различните устройства са различни и съотвтено дават различни резултати. Ако можете в настройките на плейъра да избирате, изберете bicubic или lanczos. Ако не можете да избирате, ще трябва да имате предвид, че резултатът може би няма да е перфектен. Наличието на по-големи или по-малки "стълбички" по краката на насекомото в примера не са дефект на картината, а недостатък на алгоритъма за upscale.

Всички устройства, които са произведени специално за телевизия, имат специализиран графичен чип за deinterlacing и upscale. Android-устройствата (т.нар. TV Box) обичайно нямат такъв графичен чип и не се справят с този проблем, или се справят некачествено. Мощността на устройството (памет, брой процесорни ядра и др.) няма отношение към качеството на картината - информирайте се за възможностите на графичния ви процесор (GPU).

Долните две снимки са направени на един и същ телевизор с една и съща камера в разстояние на 8 секунди. Едната (10:12) е снимана с MAG254, а другата (19:13) - с Android M8S и софтуерен емулатор. Кликнете на снимките, за да видите разликата.

 

Снимката е направена с MAG254. Кликни, за да видиш доброто качество на буквите:

Снимката е направена с MAG254. Кликни, за да видиш доброто качество на буквите.

 

Снимката е направена с устройство Android M8S. Кликни, за да видиш назъбените букви:

Снимката е направена с устройство Android M8S. Кликни, за да видиш назъбените букви.

  • Time shift: В Kodi няма функционалност за връщане назад и за гледане на пропуснати предавания (Catch-up). Пауза и запис може да се реализира с локална флашка, но само на текущия канал и до размера на флашката (около 2GB на час). Ако се ползва MAG, системата пази до една седмица назад предаванията от около 40 ТВ канала.
  • Папки: С MAG, един канал може да е едновремено в няколко папки: по жанр, по език, по резолюция и т.н. Например един канал може да е едновременно HDTV, руски и научно-популярен. Kodi може да работи само с една основна група на канал. Т.е. един канал ще Ви е или само в "научнопопулярни", или само в "Руски", според това как е регистриран в системата. Практически няма да можете да използвате другите папки, освен жанровите, тъй като обикновено жанровата група е водеща, а другите са допълнителни. Възможността един канал да е в повече от една папка е разработка на TiVi.bg. Други платформи, ползващи MAG, нямат такава възможност.
  • Favourites: Няма да можете да си направите собствена папка от любими канали. Kodi създава фаворитите според вътрешната идентификация (ID) на канала, а не според неговото име. Тази идентификация се сменя постоянно, в резултат на което папката с любими канали в Kodi ще е празна всеки път, независимо, че името на канала остава непроменено. С MAG работата с любимите канали е много лесна и интуитивна (има копче на дистанционото, както, впрочем, има копче и за други важни функции - EPG, звук и субтитри, размер на екрана 4:3 или 16:9 и др.).
  • Език: Няма да работи автоматичното избиране на език и субтитри според контекста. При използване на MAG, системата автоматично превключва звука на канала според категорията (папката), в която е бил отворен. Един и същ канал може да има например английско и немско аудио, плюс български субтитри.  Устройството MAG ще избере автоматично българските субтитри, когато каналът е отворен през папка "Всички" или "Български", английския звук в папка "Английски" или немския звук в папка "Немски". С Kodi трябва ръчно да превключвате желания език и субитри или да го нагласите винаги да включва само български, без да се превключва сам при смяна на папките (но пък езиковите папки и без това не работят, както вече споменахме). Автоматичното превключване на език според папката е разработка на TiVi.bg.
  • Volume: MAG атоматично наглася (нормализира) нивото на звука, ако някой канал е с по-силен звук, а друг с по-слаб. Така не се налага при превключване на каналите да посягате спешно и към бутона Volume.
  • Backup: При краткотраен проблем с интернета, устройството MAG атоматично се превключва към друг сървър. Другите устройства по всяка вероятност ще "увиснат" и ще трябва потребителят да превключи канала или дори да презареди, за да осъществи повторна връзка. Автоматичният бекъп без рестартиране е разработка на TiVi.bg
  • Traffic: MAG автоматично спира стриймовете, когато изключите телевизора или ако го превключите на друг вход (например DVD). Това пести Вашия Интернет трафик, особено ако имате няколко телевизора вкъщи. Има предвидена и защита по таймаут, ако забравите телевизора включен без надзор за дълго време.
  • Развитие: Всички останали интерактивни функции като напомняне за започващо на друг канал предаване, изпращане на SMS до телевизор, информация за абонамента и т.н. са реализирани само за устройство MAG. Бъдещите надстройки и нови функции също ще се правят първо (или само) за MAG.

В Google Play Store има приложение "STB Emulator", което симулира MAG, но има следните недостатъци:

  • Catch-up: не могат да се гледат записите на стари предавания чрез избирането им от програмата на телевизията. Могат, обаче, да се гледат чрез връщане назад с бутоните за превъртане (таймшифт)
  • Дистанционното на устройството може да няма нужните бутони за пълноценна работа (примерно за показване на EPG, за стартиране на запис, за подреждане на каналите в папката Любими и т.н.). Тъй като емулаторът зарежда софтуер, който оригинално е предназначен за устройство с подходящо дистанционно, вие може да не разполагате с възможност да изпълните функциите, за които трябва да се натисне определен бутон. Т.е. тези функции няма да са налични през меню или по някакъв друг начин. Добрата новина е, че емулаторът може да се програмира да използва наличните копчета върху дистанционното ви и да променя тяхната функция, все пак трябва да има компчета, които да могат да се препрограмират. Ако дистанционното ви е само със стрелки и цифри, може да нямате свободни бутони, които да препрограмирате.

Настройката на емулатора е доста капризна и човек трябва да отдели доста време, докато види дали някаква конкретна "магическа" комбинация от параметри ще тръгне на неговото устройство. Трябва да пробвате възможните варианти за плейър (вътрешен, IJK, VLC, външен), като за всеки от тях трябва да изпробвате различен набор от настройки (например със или без хардуерна акселерация). На едни устройства работи с един плейър и с едни настройки, на други устройства - с други, а на трети (повечето) не работи никак. Тествайте, но да знаете, че е въпрос на късмет и че никой не може да ви окаже съдействие, нито да ви отговори предварително на въпроса "ще работи ли на мойто устройство".

"Непозволено използване"

Това съобщеине се дължи на несъответствие между ключовете в плейлистата и ключовете, с които плейърът се опитва да гледа. Тази забрана се активира автоматично от платформата и ние не можем нито да я отменим, нито да диагностицираме причината. А причините могат да бъдат следните:

Плейлистата е кеширана и плейърът вижда нейна стара версия. Вижте по-горе опциите, които е нужно да се включат и изключат при настройката на Kodi

Сменил се е IP адресът ви след зареждането на плейлистата. Презаредете я (рестартирайте плейъра).

Плейлистата е заредена на друго устройство. Една и съща плейлиста не може да се използва на две места, дори ако IP адресът е същия. Второто зареждане инвалидира първото. Спрете второто устройство и презаредете първото.

Записали сте си плейлистата като файл. Необходимо е тя да се задава като URL адрес, а не да се записва на диск и да се подава като файл. Ако плейърът ви изисква да му записвате плейлистата като файл, ще се наложи да я презареждате и презаписвате всеки път, когато видите това съобщение.

Има разлика между IP адреса, който зарежда плейлистата и IP адреса, от който се гледа. Това се случва например когато плейлистата се изтегля от някой междинен сървър, а не от плейъра. Услугата на tivi.bg не може да се използва с плейъри и приложения, при които плейлистата се зарежда от друг IP адрес.

Възможно е някой add-on да е модифицирал плейлистата (примерно за ссортиране, за преименуване на канали и др. подобни). Пробвайте да спрете всички addon-и и да нулирате базата от System / TV

Освен в реално време, системата прави и последващ анализ на логовете. Всички случаи, в които един и същ адрес се използва на повече от едно устройство, се установяват. Акаунтът може да бъде спрян без предупреждение, а предплатените суми не се възстановяват. Ако имате право на безплатно допълнително устройство, трябва да регистрирате отделен MAC адрес за него.

 

Само няколко налични канала

Ако плейлистата съдържа само няколко уеб-базирани телевизии, това означава, че достъпът на този MAC адрес е отказан. Проверете дали адресът е верен и дали абонаментът ви е активен.