Начало » Ниско ниво на звука?

Ниско ниво на звука?

След последния ъпдейт на фърмуеъра, някои клиенти се оплакаха, че звукът е станал много тих.

Причината е, че регулаторът на звука (“потенциометърът”, volume control) е променен от логаритмичен на линеен, защото устройствата MAG256 засега имат проблем с логаритмичната скала и заради тях се налага да превключим на линейна.

Техническите подробности за разликите между единия и другия метод са по-надолу, но това, което трябва да знаете е, че минималното и максималното ниво са си същите, но е променена скоростта, с която става по-тихо.  Ако сте свикнали да държите “потенциометъра” около средата, ще ви е тихо и трябва да го усилите.

За да настроите правилно звука на системата устройство-телевизор, спазвайте следното правило (важи за всякакви устройства, блу-рей плейъри, медиацентрове и т.н.):

1. Увеличете звука на устройството на 100%.

2. Нагласете звука на телевизора така, че да ви е с една идея по-силно, отколкото е нормално. Примерно точно толкова, колкото съседите да започнат да го чуват.

3. Намалете звука от устройството така, че нивото му да ви е комфортно.

След тази операция би трябвало звукът на устройството да е около 80-90%, а на телевизора – между 25% и 50%. Проблем може да има, ако и двете са на 100%, но звукът продължава да е тих. В този случай вижте дали телевизорът няма функция за автоматично ниво на звука и ако има я изключете.

По принцип е добра идея звукът от устройството да е усилен максимално, защото иначе се губи от качеството му – той веднъж се намалява от устройството и после пак се усилва от телевизора.

По-късно ще добавим и техническата разлика между двата типа “потенциометри”.